Concurs – Nunta anului 2018

Site-ul www.craiovafoto.ro premiaza mirii anului 2018 .

Premiul consta in fotografierea GRATUITA a intregii nunti, mirii urmand sa achite doar albumele foto, sedinta trash the dress, sau deplasari/cazare daca evenimentul nu este in Craiova.

Pentru a intra in concurs, cuplurile trebuie sa urmeze pasii :

  1. Like la pagina de Facebook (Fotograf Adrian Tirsogoiu)
  2. Share la post (Share-ul trebuie sa fie “public”)
  3. Comentariu cu “particip” si data nuntii.

Mirii castigatori vor fi desemnati prin tragere la sorti prin intermediul site-ului www.random.org in data de 14 Ianuarie 2018, extragerea fiind transparenta si efectuata de un site independent.

Pentru detalii suplimentare sau intrebari, nu ezitati sa contactati : office@craiovafoto.ro sau pe facebook la Fotograf Adrian Tirsogoiu

5 idei in fotografia de lifestyle

Este foarte interesant sa fotografiezi viata de zi cu zi ! Am fotografiat asta, timp de aproape zece ani si imi place sa ma uit înapoi la momente alese la intamplare din anii trecuți. În era fotografiei pe film oamenii se temeau de film irosit . Astfel aveau mai multe fotografii reprezentate de grupuri de oameni și mai puține amintiri mici în fiecare zi. Suntem atât de norocoși să trăim în epoca digitală, unde puteți face literalmente 100 de fotografii de pe telefon astăzi și păstrați doar cele 3 favorite. Resursele pe care le avem la îndemână in zilele noastre sunt cu adevărat incredibile! In continuare aveti 5 sfaturi pentru a captura viața de zi cu zi …..

1. În caz ca ai dubii, ia-ti camera cu tine.
Încerc să iau DSLR-ul cu mine cât mai mult posibil. Sunt atât de multe fotografii: aleatoare pe care le-as fi pierdut dacă nu ar fi fost Nikon-ul meu cu mine oriunde mă duc. Cand acest lucru chiar nu se poate, nu uit niciodata ca telefonul care sta in buzunar face poze foarte bune.

2. Da-i zoom

În loc să te concentrezi doar pe fotografii wide, da zoom si fotografiaza detalii ! În fiecare zi, există nenumărate expresii, momente și situatii frumoase din viata ta pe care s-ar putea să nu ti le mai amintesti, dacă nu le fotografiezi. Aminteste-ti mereu sa dai zoom și sa fotografiezi micile lucruri pe care le iubesti în viață!

3. Fii diferit

Există unele mici lucruri care te fac unic. Asigura-te ca observi si introduci in fotografie toate ingredientele speciale care o pot face deosebita. Priveste imaginea de ansamblu si incearca sa pozezi ceva cu adevarat personal.

4.Fotografiile facute cu telefonul sunt OK.

Fotografiile facute cu telefonul , au schimbat complet lumea fotografiei în ultimii cinci ani. Calitatea a trecut repede de la ceva ce nu s-a putut imprima la ceva care, uneori, rivalizează cu fotografia tradițională. Este destul de interesant! Nu este nimic în neregulă cu utilizarea telefonului ca aparat de fotografiat secundar, sau chiar primar ! Este o modalitate foarte bună de a capta viața de zi cu zi, deoarece il ai întotdeauna cu tine.

5. Nu exista fotografii “ratate”
Când aveți îndoieli, fixați fotografia! Uneori, momentele cele mai putin probabile pot produce imagini mai speciale!

Sper că ai gasit câteva sugestii utile in acest articol. Fotografiid viata de zi cu zi este unul dintre cele mai sanatoase obiceiuri de a-ti exersa creativitatea.

 

 

 

6 greseli in fotografia de portret de familie

6 greseli in fotografia de portret de familie pe care unii fotografi le comit des.

Ne apropiem rapid de sezonul festiv care aduce, de obicei, o mulțime de oportunități de a face câteva portrete de familie. În continuare vor fi explicate unele dintre cele mai frecvente greșeli pe care fotografii le fac si veti vedea modalitatea de a fi evitate !

1- Trezirea bebelusului

Cadrele cu copii fericiti necesită, de obicei ca sugarul să se odihnească, sa fie proaspăt schimbat, recent hrănit și leganat. Ai nevoie de a găsi o fereastră din acest ciclu pentru a face câteva cadre. Asigura-te că ai cel puțin un schimb de haine și fii pregătit să lucrezi în jurul cel mai tânăr membru al familiei. În cazul în care copilul este adormit in timpul filmarilor, este probabil cel mai bine să-l lasi în acest fel.
Cadrele cu bebelusi dormind sunt foarte dragute si, desi un copil plangand poate fi amuzant, putini parinti isi doresc sa-si aminteasca aceaste situatii.

2- Fotografierea grupurilor cu diafragma deschisa la maximum

Desi o diafragma deschisa produce portrete frumoase cu un camp de profunzime foarte ingust, nu este recomandat sa lucrezi astfel, cu grupuri. In cele mai multe cazuri, doriți ca toată lumea să fie in zona de clar și pe masura ce grupul se mareste, distanța dintre persoana din partea din față și cea din partea din spate devine mai mare. În mod ideal, trebuie să utilizați diafragma de f/8 sau f/11 pentru a te asigura că toată lumea este in zona de focus.

3- Lumina insuficienta

Fotografia in lumina unei ferestrei poate arata superb, in special in cazul portretelor, dar dacă ai un grup mare este foarte probabil să fie dificil de a obține o fotografie in care toată lumea este luminata.
Deci, de ce sa nu combini o sedinta foto cu o plimbare de după-amiază?
Există mult mai multă lumină afară,cu condiția să alegeți un moment al zilei cu lumina blanda.
Alternativ, dacă doresti sedinta foto in casa, încearca sa folosesti un flash pe care sa-l directionezi in tavan, sau intr-un perete alb pentru a obtine o lumina blanda si difuza. Dacă nu ai un plafon de culoare albă sau un perete investească într-un diffuser, sau un softbox pentru flash.

4- Ochelari care stralucesc

Ochelarii pot pune probleme în portrete, deoarece acestia reflecta lumina și stralucesc deranjant.
În cazul în care un membru al familiei poartă în mod normal ochelari, cerându-i să-i dea jos il poate face sa arate foarte diferit in fotografii.
Un filtru de polarizare circulara, corect rotit, poate inlatura strălucirea, dar se va reduce, de asemenea,si cantitatea de lumină care intră în lentilă și va trebui să se adapteze expunerea în mod corespunzător.
În mod alternativ,poti cauta un unghi in care nu apare stralucirea, dureaza pana gasesti o pozitie corecta, dar nu este imposibil.

5- Lipsa de contact vizual

Una din problemele cu realizarea de fotografii de la petreceri de familie este că toată lumea este mult prea interesata de aflarea tuturor bârfelor decât să fie fotografiata.
Acest lucru poate face dificila misiunea de a atrage atentia tuturor pentru a-i aranja într-un grup frumos de fotografiat. Apoi, odată ce toată lumea este dispusă, ai provocarea de a-i determina sa se uite la tine. Sa tragi cadrul cat mai repede poate ajuta, deci planuieste in avans si decide aranjamentul grupului. Un fluier sau o jucărie poate ajuta cu adevărat sa obtii privirea tuturor (adulți și copii) în direcția corectă, atunci când trepui sa apesi pe buton.

6- Clipitul

Se pare că există întotdeauna cineva cu ochii închiși, atunci când toți ceilalți se straduiesc arăte cât mai bine. O soluție distractiva la această problemă , este de a pune pe toată lumea să închidă ochii și apoi sa-i deschida atunci când vei da semnalul – chiar atunci apasand declansatorul. Desigur, s-ar putea ca unii sa aiba niște expresii ciudate, cu ochii larg deschisi, dar asta e parte din distracție. O altă abordare este de a trage o mulțime de fotografii, în speranța că vor exista unele în care toată lumea are ochii deschiși.

 

 

 

Cele mai bune practici pentru a fotografia evenimente nocturne

797335-justin-bieber-first-sydney-concert

Fotograf fiind ,ar putea apărea acel eveniment important care presupune fotografii reusite într-un mediu slab luminat și de multe ori ai putea găsi acest mediu ca fiind cel mai dificil de fotografiat.

Un SLR standard, are avantajele sale peste un DSLR sau Bridge pentru fotografierea în aceste condiții (cum ar fi mai mult control asupra unui punct caracteristic de setări), cu toate acestea, este Bridge-ul, care este utilizat în principal de către fotograful obisnuit in zilele noastre. Deși este posibil să aveți un control scazut asupra setărilor generale atunci când se utilizează un aparat de fotografiat Bgridge, aceasta poate fi, în unele cazuri in favoarea ta atunci când se fotografiaza in condiții dificile.

Pricipalul avantaj atunci când se utilizează un aparat de fotografiat digital este, desigur, capacitatea de a face cadru dupa cadru, fără a pierde film și , cu ajutorul cardurilor de memorie de mare capacitate, în zilele noastre, poti trage aproape infinit (mai ales dacă aloci timp pentru a șterge fotografiile nereușite între sesiuni).

Focalizarea automată a progresat de asemenea  furtunos în ultimii 10 ani, asistenta la focalizare in infraroșu fiind disponibila pe majoritatea modelelor de Bridge de clasa medie.

Raza de asistenta a focalizarii automate poate fi un instrument neprețuit în fotografia de seara, mai ales la evenimente, cum ar fi concerte de muzică și evenimente de dans, în cazul în care subiectul este în mod constant în mișcare, a focaliza manual este aproape imposibil din cauza constrângerilor de timp (viteza de declansare).

Folosind DSLR-ul

Cele mai multe camere digitale, de asemenea, in prezent vin echipate cu o serie de setări utile mai ales pentru captarea imaginilor in lumină scăzută, cu creșterea sensibilității ISO de până la 12800 si chiar mai mult. Aceste setări ISO ridicate va permit să capturați chiar cele mai întunecate subiecte, cu toate acestea, ceea ce puteți câștiga în viteza de declansare, veți face pierde în cele din urmă cu calitatea imaginii.

Fotografiind cu ISO atat de mare ,vei produce imagini granulate și zgomotoase și, deși acest lucru poate fi rectificat la un anumit grad de post procesare, probabil nu e cea mai buna idee pentru fotografii bune sau utilizabile.

Un instrument destul de important pentru fotografia de eveniment seara este vechiul trepied. Puteți elimina aproape tot tremuratul camerei și neclaritățiile care pot aparea de obicei la aceste sesiuni cu utilizarea unui trepied, ceea ce înseamnă că se poate utiliza un ISO mai mic pentru o fotografie profesională și clară noaptea. Cu toate acestea, un trepied este adesea prea voluminos pentru a fi utilizat în anumite situații, cum ar fi la un concert, apărând de asemenea problema subiectului in mișcare rapida .

Taylor Swift concert at Allianz Stadium. Picture: Attila Szilvasi.

Taylor Swift concert at Allianz Stadium. Picture: Attila Szilvasi.

Aproape toate camerele digitale vin acum cu o setare automată alb și negru, și ai putea observa că, dacă va trebui să utilizați o valoare mare ISO pentru a capta imaginea, fotografia alb-negru va fi de preferat . Scoaterea culorii din imagine elimină, de asemenea, semne de suprasaturație sau supracompensație atunci când se utilizează un bliț. Acest lucru va duce fotografii stilizate perfecte pentru concertele muzicale de interior slab iluminate.

Atunci când se utilizează Blitul

S-ar părea că atunci când se discută despre  fotografia in lumină slabă,un lucru recomandat ar fi acela de a crește lumina disponibilă folosind blitul, însă acest lucru este o sabie cu două tăișuri. Atunci când avem de a face cu un decor de concert, totul depinde de iluminarea scenei deja echipate la locul de desfășurare.

Daca esti la un concert mai mare și suficient de norocos pentru a fi aproape de scena,ai putea observa că iluminarea puternică va fi suficienta pentru a face fotografiile. Cu toate acestea, in locuri de interior mai mici unde iluminarea scenei nu este suficienta se poate lua in considerare utilizarea blițului.

Dacă utilizați un ISO mare, se recomandă să nu folosiți si blițul deoarece se va expune cu siguranta subiectul principal al fotografiei, dar va lăsa toate detaliile fundal subexpuse, renuntand la orice ambianță și atmosferă din fotografiile.

Cu toate acestea, ai puta fi tentat de a reduce viteza obturatorului, și sa optezi pentru slow sync flash; acest lucru vă poate oferi fotografii de acțiune incredibil de stilizate ale artiștilor pe scenă. Deși acest stil nu se potriveste bine cu evenimente de familie (cum ar fi dansuri de nunta), se pretează foarte la evenimente rock vibrante și pline de viață.

Experiența și practica este cheia

Locul de desfășurare va avea surse de lumină în continuă schimbare , subiectul va fi, cel mai probabil în mișcare și cu aceste schimbări apare o situatie fotografică diferita și modificarea setarilor foarte des.

În general, a fotografia evenimente de seara este o abilitate si trebuie învețata prin experiență, în timp ,precum și aflarea limitelor și capacitățile echipamentul.