Fotografia ca mod de viata

Voi incepe cu o intrebare .

Ce inseamna sa fii pasionat de fotografie ?

In viziunea mea,dupa cativa ani de experienta fotografica, a fi pasionat de fotografie inseamna nu doar sa detii un aparat de fotografiat performant si multe obiective care mai decare mai luminoase si cu cele mai bune caracteristici, ci sa-ti doresti sa faci fotografii non stop, sa invingi uneori comoditatea pentru un cadru bun. Sa mergi pe strada, sa observi o lumina buna care se reflecta dintr-o cladire si sa te gandesti ce bine ar sta mirii tai in cadrul respectiv, sa mergi cu prietenii intr-o excursie la munte, intr-un peisaj superb si sa planuiesti deja un Trash the Dress acolo pentru ca ti-a placut foarte mult reflexia copacilor in lacul din apropiere.

Inainte de a fi fotograf de nunta, iubeam fotografia de peisaj, cu toate surprizele pe care ti le poate oferi ; fie era un pod scaldat in lumina aurie a apusului, fie erau niste nori pufosi care se contopeau cu varfurile muntilor, fie era un parau de munte pe care experimentam diverse tehnici fotografice sau poate erau chiar cainii de la stana care alergau spre tine cu toata viteza si sperai ca n-o sa le placa gustul echipamentului tau :).

Ulterior am constatat pe masura ce a trecut timpul, ca daca o fotografie nu contine oameni, mi se pare fara viata. Asa am ajuns fotograf de evenimente si am constientizat totodata si responsabilitatea imensa pe care ti-o atribuie aceasta latura a fotografiei. Anumite momente,priviri, emotii atat de importante in viata oamenilor nu se vor mai repeta niciodata, iar tu ca fotograf de nunta, fotograf de botez sau la orice alte evenimente ai datoria de a nu le rata.

Daca tot am amintit de echipament, profit de ocazie sa marturisesc ca, la fel ca foarte multi alti fotografi, cand au fost la inceput de drum am avut tendinta de a pune echipamentul pe primul plan, gresala pe care am realizat-o ulterior. Degeaba ai cel mai performat DSLR si ultimele modele de obiective, daca nu observi cum il priveste mireasa pe ginere cand spune “DA” in fata ofiterului starii civile,daca nu observi lacrimire mamei miresei , daca nu observi cum un parinte, la botezul copilului, priveste ingrijorat ca poate nu e apa suficient de calda.

Daca atunci cand esti trist , cand esti vesel, cand iti dispare optimismul sau din potriva esti cel mai fericit iti doresti sa faci fotografii, chiar daca ai la indemana doar telefonul si iesi din zona de confort pentru a face un cadru, inseamna ca esti pasionat de fotografie.

Asta inseamna pentru mine !